Pod pokličkou: Co je vlastně kůže a jak se o ní starat

pueblo nove-8

(doba čtení cca 4 min)

Mezi lidmi převládá mnoho mýtů o tom, jak udržovat kožené výrobky. Někteří jsou překvapeni i tím, že se o kožené výrobky vlastně musí člověk starat, kůže přece vydrží. Je to tak, při správné údržbě mohou kožené výrobky vydržet mnoho let. Při té špatné Vám ale mohou klidně zplesnivět. Vyhneme se nyní obuvnictví a sedlařině, která má s námi společný jen vstupní materiál, tzn. hovězí useň, a zaměříme se pouze na galanterii – např. tašky, kabelky a opasky.

Kůže (neboli správně „useň“, ale zůstaňme pro jednoduchost u kůže) se dělí na levnější, měkčí a odolnější chromočiněné kůže a na dražší, přírodnější a více patinující třísločiněné kůže.

DSC_2219

Chromočiněná kůže - levnější a hadrovitější, výrobky v obchodech

Většina běžných výrobků v obchodech z pravé kůže jsou z té levnější – chromočiněné. Obvykle má poměrně odolný povrch, často s upraveným dezénem vylisovaným za horka (např. takové ty trojúhelníčky, nebo třeba „zebrovaný“ vzor Saffiano. V řezu bývá chromka šedomodrá. Je obvykle měkčí, nedá se tvarovat a nedají se na ní zalešťovat hrany, takže většinou vidíte třeba kabelky s okraji kůže zahnutými dovnitř a schovanými pod podšívkou nebo lemovkou, anebo zabarvené plastickou barvou na hrany (konzistence gumoplastové bužírky na drátech nebo na elektrické prodlužce). Lépe odolává vodě a slunečnímu záření.

Vše má ale své limity – pokud už povrch něčím poškrábete, tak je potřeba „ránu“ zapravit obvykle třeba barvou na bázi akrylu, což sami doma většinou neuděláte a nezbývá než jít za odborníky na renovaci kůže nebo to časem hodit do koše. Zároveň je dobré žádnou kůži zbytečně nevystavovat slunci, protože časem vyšisuje. Nadměrné teplo od radiátorů nebo od slunce za čelním sklem auta kůži vysušuje a ta může časem v ohybech praskat (to znáte taky z bot, kde pod nártem v místě, kde se ohýbají prsty, kůže nejčastěji praská). Bílá a světlé kůže mívají někdy tendenci žloutnout.

Žádná kůže, ač to někoho překvapí, nemá ráda vodu. Silný déšť, pokud vnikne pod povrch, může zapříčinit vysychání kůže a barevné změny, protože rozmočí pigment zafixovaný mezi vlákny a změní jeho odstín. Pokud moknete často, ošetřete ji impregnačními prostředky dle doporučení výrobce, aby déšť po kůži stékal. Vhodné bývají nanoimpregnace ve spreji, které sice moc nevoní, ale fungují dobře a umí i dále zafixovat barvivo na povrchu. Chromočiněná kůže je zkrátka obecně odolnější i bez větší péče, ale pravděpodobně někde v ohybu praskne.

novinka kůže leden-2

Třísločiněná kůže - exkluzivní materiál, používáme ji i u Kožedělníka

Dražší třísločiněná kůže se vyčiňuje pomocí přírodních tříslovin – látek obsažených třeba v kůře stromů. Se dřevem má společných několik vlastností – je to skutečně přírodní materiál, se všemi jizvami, vráskami a strukturou. Jde o exkluzivní materiál, který používáním a pod UV zářením patinuje a někdy nemá dokonale zafixovanou povrchovou barvu, takže na světlém oblečení může dělat šmouhy, než se „onosí“. V řezu a bez povrchové úpravy a barvy je tělově růžová (chromka je šedá).

Výrobek z třísločiněné kůže zkrátka žije vedle vás svým vlastním životem. Přijímá rány a hojí se z nich stejně jako vy. Třísločiněná kůže bez silné povrchové úpravy na slunci tmavne, nejvíce to je vidět u přírodní nebarvené kůže, která už po pár měsících používání z tělově růžové úplně zhnědne (tak, jako neošetřené smrkové dřevo na fasádě domu na sluníčku zešedne). Vsáknuté tekutiny v ní zanechají barevné stopy (takže vodu musíte velmi rychle utřít, aby nestihla vsáknout, pokud chcete, aby to nebylo vidět).

Třísločiněná kůže se ale díky tomu všemu snadno udržuje třeba balzámem na kůži (obvyklé složení: včelí vosk + olej + lanolin), který do kůže vsákne a promaže vnitřní vlákna, takže po sobě mohou lépe klouzat. Promočenou kůži nikdy nesušte na topení, ale nechejte ji proschnout při pokojové teplotě a poté důkladně promažte balzámem. Pokud ji poškrábete, tak stejným balzámem místa zaleštíte a tím obstojně zamaskujete. Díky tomu třísločiněná kůže sice postupně mění vzhled, ale dokud ji správně udržujete a pokud je výrobek dobře vyrobený, odmění se Vám výdrží v řádech let až desítek let. Klasické nanoimpregnace umí povrch dobře zafixovat, ale povrch tím úplně uzavřete a kůži už poté přes tuhle vrstvu moc nepromažete, takže bude časem náchylnější na praskání.

STAROSTLIVOST_8

Jak na údržbu kožených výrobků

Co tedy mají třísločiněná i chromočiněná kůže z hlediska údržby společné? V ideálním případě výrobky pravidelně čistěte jemným hadrem od prachu a nečistot. Nanejvýš jde použít vlhký měkký hadr na tu nejhorší špínu. Pokud to lze, využijte k tomu prostředky doporučené výrobcem (protože každá kůže je úplně jiná).

Skladujte je v suchu a temnu, v zavřené skříni mimo prach, daleko od zdrojů tepla, a „na volno“ – kůže nesmí být zmáčknutá, ostře ohnutá, bez doteku kovových předmětů a barevných věcí, které by s ní mohly reagovat a zanechat na kůži barevné stopy. Skladovat třeba kožený batoh z třísločiněné kůže pod dalšími věcmi na dně skříně má za následek, že po vytažení na světlo Boží bude spláclý, popruhy pozohýbané a bude vypadat mizerně, protože kůže se natvaruje a přizpůsobuje se používání, podobně, jako když rozcházíte kožené boty.

Najděte si čas a alespoň jednou za čtvrt roku výrobek ošetřete tím, co výrobce doporučuje – na většinu hladkých (ne broušených, ty zalepí) kůží bezpečně použijete jakýkoli balzám na kůži (ne krém na boty, ne impregnaci, ale balzám, který kůži maže zevnitř). Prodloužíte tím jeho životnost a krásu – prokouknout barvy a bude krásně vonět. Pozor, vždycky daný přípravek vyzkoušejte na nepohledovém místě výrobku, abyste viděli, jestli a jak se změní barevnost – kůže může použitím přípravků tmavnout.

novinka výrobky před Vánocema-3

Preferujte kvalitní materiály

Všechno to je ale o použité kůži – když je špatná, nepomůže jí ani svěcená voda. Technologie pokročily a na první pohled je často obtížné rozeznat mizernou kůži nebo koženku a od kvalitní pravé kůže. Obvykle tohle bohužel v obchodě laicky nepoznáte, až při narušení povrchu, na což ale nemusíte u té špatné čekat dlouho.

Doporučuju se orientovat buď podle osvědčených výrobců kožených výrobků, nebo nakupovat u skutečných brašnářů, kteří Vám dovedou předvést materiál, ze kterého výrobek vyrobili a doporučí taky, jak se o něj starat. U nás je to jasné, v 99 procentech používáme prvotřídní hovězí třísločiněnou kůži v různých úpravách – hladkou, tuhou, valchovanou, tenkou, silnou. Kdo levně kupuje, dvakrát kupuje.

alghero-8

Držím Vám palce, ať nekoupíte šunt.

Honza Planička – Váš Kožedělník